Dag 5 Food4Fifty – (wit)lof

witlof

Nog een paar dagen, en we zijn weer ‘vrij’! Toch denk ik dat ik de komende weken (en hopelijk ook daarna) wel bewuster inkopen zal doen. Het went vrij snel om continu bij van alles te bedenken wat het kost, en ik besef me dat ik vaak toch wat te makkelijk meer uitgeef dan nodig. Ik wil even lof schenken aan Manon (http://alledaagsbewustzijn.blogspot.nl/ ) die het nog steeds redt om zuinig aan te doen met drie pubers in huis, daar kan ik me in het geheel niets bij voorstellen. Ik geloof dat ze wel het geluk hebben relatief kleine eters te zijn, of nuja, Erik en ik zijn nu eenmaal grote eters, zo kun je het ook stellen :v Ook een eervolle vermelding voor Erik Mank (http://www.braindisorder.org/) die van ellende koolvis zit te eten. Dat gun je niemand.

Vandaag vond ik nog twee stronken witlof (€ 0,50) van middelbare leeftijd in de krochten van de koelkast (hij zit meestal goed volgestouwd, waardoor er hier en daar nog wel eens verrassingen opduiken), die ik in stukken hakte en met wat olie in de oven roosterde. De ene stronk verdwijnt in mijn onvolprezen (en mogelijk volgens u niet te pruimen) tofu-witlofspread, die op brood of toast kan. Of gewoon lekker lepelen uit het bakje. Hoe dan ook, een goedkoop en gezond broodbeleg (400 gram spread = €1,25). U vindt het recept onderaan deze post.

De andere stronk laat ik in stukjes in de oven pruttelen met kaas en Provençaalse kruiden, één van de simpelste recepten uit mijn verzameling, maar – naar mijn mening- erg lekker. Deze eet ik als lunch met wat geroosterde boterhammen.

Tofu-witlofspread

Ingrediënten:

–          200-250 gram tofu

–          1 stronk witlof, in stukjes

–          lepel mayonaise (mijn favoriet: Ton’s friszure mayonaise van de natuurwinkel)

–          scheut sojasaus

–          kerrie naar smaak (of een combinatie van kurkuma, ketoembar, komijn en djahé)

–          chilipoeder / cayennepeper

–          citroensap

–          eventueel: ui en/of knoflook (knoflookpoeder is ook best lekker)

Rooster om te beginnen de witlof (in stukjes) vijftien minuten in de oven met wat olie. Voor de tofu zijn er vervolgens drie mogelijkheden: je kunt de tofu in blokjes snijden en meeroosteren in de oven, je kunt de tofu verkruimelen en bakken in een koekenpan (scrambled tofu), of je kunt de tofu gewoon rauw laten. Meestal bak ik het in de koekenpan.

Daarna is het een kwestie van mengen met de overige ingrediënten. De ui of knoflook kan eventueel ook meegebakken of -geroosterd worden met de tofu of witlof.

groet!

Sara

Advertisements

2 thoughts on “Dag 5 Food4Fifty – (wit)lof

  1. Overigens: We zijn echt geen kleine eters hoor! Nou ja, als de groenten hier niet in de smaak vallen zijn er 3 kleine eters 😉 Verder worden er enorme voorraden brood en bij tijd en wijle ook fruit gegeten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s