Plat en pittig – Indiase tofupannenkoeken

tofupannenkoek

Eén van de dingen die ik mis aan India is de mogelijkheid om voor een paar centen iets warms, hartigs, kruidigs, en knoflookachtigs te eten voor de lunch (of vaak zelfs voor ontbijt). In eettentjes maar ook bijvoorbeeld op een campinggasstelletje op straat worden bijvoorbeeld de heerlijkste paratha’s bereid. Een paratha (of parantha) is een ongegist plat, vaak gevuld brood dat veel weg heeft van een pannenkoek, en doorgaans bij het ontbijt wordt gegeten. Een veelvoorkomende paratha is aloo (aardappel) paratha, waarbij stukjes pittig gekruide aardappel en ui door het deeg van de paratha worden gemengd. Een andere ontbijtlekkernij, die vaak met pittige prutjes wordt geserveerd, is dosa. Dit is een soort pannenkoek van een gefermenteerd beslag van rijst en linzen uit Zuid India. Gezond, pittig, heerlijk. Helaas wel wat bewerkelijk, onder andere doordat het beslag een nacht moet gisten.

Geïnspireerd om kruidige –maar simpele- pannenkoeken te maken met wat anders dan melk, bloem en eieren, ging ik met behulp van deVegetariër aan de slag om tofupannenkoekjes te maken. Fijn gekruid en aansluitend bij de huidige trend van de Voedselzandloper– weinig tarwe, geen zuivel, veel eiwitten. In combinatie met verse koriander en raïta is dit al een smakelijke en complete Indiaas getinte maaltijd.

Maar hoe dan?

Pureer de tofu met de sojamelk in een beslagkom, en roer de bloem, knoflook, gember, sojasaus en specerijen erdoor. Verdun eventueel met nog wat water, maar het moet een dik beslag blijven. Verhit een scheutje wokolie in een koekenpan, en schep –als de pan goed heet is- met een sauslepel een hoopje beslag in de pan. Bak een minuut of 4-5, tot de onderkant droog is, en draai het pannenkoekje dan met beleid om. Je moet misschien even handigheid in krijgen in het bakken van de pannenkoekjes, want ze vallen iets sneller uit elkaar dan gewone pannenkoeken. Let daarom op dat de pan goed heet is, draai de pannenkoek niet te snel om, en maak bij het omdraaien gebruik van een bord, om hem zo voorzichtig te keren.

Indiase tofupannenkoeken

Voor ongeveer 5-6 pannenkoekjes:

–          200 gram tofu

–          Scheut sojamelk (ongeveer 30 ml)

–          Ongeveer 30 gram bloem (om het tarwevrij te maken kun je ook kikkererwtenmeel of rijstmeel gebruiken)

–          Wokolie

–          Sojasaus

–          1 teentje knoflook, geperst

–          1 theelepel gember (uit potje) of ½ cm verse gember

–          Kurkuma naar smaak

–          Komijn naar smaak

–          Ketoembar naar smaak

Erbij:

–          Yoghurtraïta met komkommer, rode paprika en limoen (vind ik persoonlijk onmisbaar erbij)

–          Verse koriander

–          Seroendeng (optioneel) 

–          Geroosterde noten (optioneel)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s